ChristenUnie kampen: Algemene Beschouwingen 19 juni 2025

Dankwoord:
Drie jaar geleden presenteerden wij een coalitieakkoord met ruimte voor debat met college, met de hele raad en met de samenleving. En die dynamiek hebben wij in de afgelopen jaren mogen zien, waardoor we de samenwerking in de raad als prettig hebben ervaren. Dank daarvoor aan het college en aan jullie raadsleden.
Maar ook aan ambtenaren. Geen collega`s, maar we kunnen ook niet zonder elkaar. Dank dat jullie altijd bereid zijn om ons te woord te staan en al onze vragen en issues op te pakken!
En aan de griffie, hardwerkend, dienstbaar en kundig. Een nieuw team, maar al zo goed op elkaar ingespeeld. Dank dat jullie in alle hectiek van de dag het oog gericht houden op de lange termijn.
En dank aan onze inwoners voor hun betrokkenheid bij onze gemeente en de samenleving. Dat hebben we ook nu weer ervaren in het huidige proces van nadenken over de bezuinigingen voor de begroting van 2026.
Goed bestuur:
Kijkend naar de ontwikkelingen internationaal en nationaal, realiseren we ons dat het vertrouwen in de politiek afneemt, dat mensen zich niet meer gehoord voelen, niet meer weten waar ze aan toe zijn. Veel mensen vinden wat van deze ontwikkelingen en uiten hun mening. Sommigen genuanceerd, anderen in duidelijke of zelfs grove taal. We stonden vorige week zaterdag weer op straat, en we horen de ongerustheid over deze verharding. Maar onder al deze onrust zit vaak de zorg over onze toekomst, de toekomst van ons land, de toekomst van onze kinderen.
Laten we juist als politici niet polariserend, maar verbindend zijn. Onszelf steeds weer afvragen of we kunnen waarmaken wat we beloven, en doen wat we zeggen. De ChristenUnie staat voor betrouwbaar bestuur gebaseerd op onze Bijbelse principes. Dat doen we al jaren en dat hopen we tot in lengte van jaren te blijven doen. Want goed bestuur is niet enkel scoren op die thema`s die hard roepend voor het voetlicht worden gebracht. Goed bestuur is vooral zorgvuldige besluiten nemen op die thema`s waar de burger niets van merkt als we ze nemen, maar waar ze wel de nadelige gevolgen van ondervinden op het moment dat we dat nalaten. Goed bestuur is luisteren naar het stille midden en deze burgers vroegtijdig betrekken bij ontwikkelingen die hun omgeving aangaan, mààr wel met aan de voorkant heldere procesafspraken. Goed bestuur is zorgvuldig omgaan met de belastingcenten van onze inwoners. Zij zijn niet onze pinautomaat in moeilijke tijden.
Zorg voor elkaar:
In de afgelopen jaren is hard gewerkt aan het krijgen van grip op het Sociaal Domein. Nu is het tijd om daarop verder te bouwen. Dat willen we doen met de samenleving. De ChristenUnie gelooft in een samenleving waarin iedereen kan meedoen, waarin we omzien naar elkaar. Dat is voor ons handelen vanuit die Bijbelse principes. En als groepen elkaar ontmoeten en elkaar leren kennen, zal dat leiden tot wederzijds begrip wat veel verdergaande problematiek kan voorkomen.
Daarvoor is het belangrijk dat ons verenigingsleven in stand blijft. Juist verenigingen hebben een samenbindende factor (het cement van de samenleving). Daarvoor is het ook heel belangrijk dat we weten wie er in onze wijken en kernen wonen, en weten wat hun bezig houdt op allerlei gebieden zoals gezondheid, eenzaamheid, armoede, veiligheid. En nu we onze Sociale Basis steeds beter hebben staan, kunnen we vervolgens veel gerichter inzetten op urgente thema`s. Laten we bij dit alles de mantelzorgers niet vergeten. In alle
beleidsvisies die we de afgelopen jaren hebben ontwikkeld, wordt er steeds meer beroep gedaan op het netwerk van de inwoner. Maar realiseren we ons binnen de gemeentemuren wel voldoende dat er ook grenzen zitten aan wat de omgeving of de mantelzorger aankan? Met ons principe: ’niemand is normaal – iedereen is normaal’, deels ingegeven door bezuinigingen in de afgelopen jaren, willen we normaliseren en verwachten we meer van de omgeving. Maar de omgeving moet de zorg wel kunnen blijven opbrengen. Dat betekent dat onze ondersteuning eveneens gericht moet zijn op die omgeving.
De mens en de schepping centraal:
Onze aarde is niet onbeperkt beschikbaar. Wij mensen hebben veel nodig aan voedsel, energie en spullen. En we laten heel veel rommel achter. Als gevolg daarvan is de schepping de laatste decennia behoorlijk uitgebuit.
Ook in de gemeente Kampen is de beschikbare ruimte schaars door claims voor woningbouw, bedrijventerreinen, extensivering van de landbouw, natuurontwikkeling en klimaattransities. Om de urgente uitdagingen het hoofd te bieden, zullen keuzes gemaakt moeten worden waar we onze ruimte voor willen gebruiken. Die keuzes mogen we niet langer vooruitschuiven. Het uitgangspunt van de ChristenUnie bij het nemen van deze beslissingen is dat groei van onze gemeente geen doel op zich, maar moet bijdragen aan het welzijn en welbevinden van onze inwoners en gericht zijn op het behoud van deze aarde.
Wonen:
Juist in een wereld met zoveel onzekerheid, heeft iedereen een plek nodig waar je tot rust kan komen. Een betaalbare woning in een wijk waar buren elkaar zien, waar genoeg groen is, ontmoetingsplekken, voorzieningen en speeltuinen. Met Reevedelta zijn we goed op weg met het ‘bouwen aan de woonwijken voor 2030. In de afgelopen jaren hebben we ingezet op versnelling van de woningbouw. We merken deze urgentie ook bij het college. Noodzakelijk, want jongeren blijven noodgedwongen thuis wonen, starters vinden geen betaalbare woning, en ouderen kunnen niet doorstromen. We zijn goed om weg, zowel in Kampen, als in IJsselmuiden en de kernen, waar we meerdere voorkeurslocaties hebben aangewezen om eventuele plannen te realiseren. Maar de opgave van 400 woningen per jaar blijkt ook een uitdaging. We moeten daarom ook in de komende raadsperiode niet weer stil gaan staan, maar voorbereidde plannen verder ontwikkelen.
Duurzaamheid:
Als ChristenUnie hebben we in ons verkiezingsprogramma heel nadrukkelijk ingezet richting een duurzame samenleving die zich houdt aan de grenzen van de aarde. We beseffen dat deze niet onuitputtelijk is. Dit vraagt een andere manier van leven. Daarvoor is o.a. nodig dat we de aanpak van klimaatadaptatie versnellen, dat we ons RES-bod realiseren, dat we toewerken naar een circulaire economie en dat we inzetten op een vitaal platteland.
Economie:
Ook wordt het echt tijd dat we keuzes gaan maken op het gebied van economie. U weet dat wij als fractie kritisch staan tegenover het ontwikkelen van bedrijventerreinen over de N50, en tegenover een tweede Zuiderzeehaven. En die keuzes kunnen we alleen zorgvuldig maken als we een visie hebben op onze economie. Op dit moment worden daarvoor verschillende onderzoeken gedaan. Bij de resultaten van deze onderzoeken willen we niet enkel te horen krijgen wat de kansen van bedrijventerreinenlocaties en van een dergelijke haven zijn. We willen ook dat de risico’s en alternatieven in beeld worden gebracht. Pas dan kunnen we zorgvuldige afwegingen maken. Circulariteit en duurzaam grond- en grondstoffengebruik zijn daarbij voor ons belangrijke pijlers. De ChristenUnie ziet graag dat er op korte termijn resultaten komen, waarna de raad beslissingen kan nemen, en ondernemers duidelijkheid krijgen over hun ontwikkelmogelijkheden. Dat komt de economie en de werkgelegenheid ten goede.
Binnenstad:
T.a.v. de binnenstad benoemen we al langere tijd onze zorg over de leefbaarheid en de veiligheid in de binnenstad. Deze zorg horen we terug op de Oudestraat, maar ook bij de inspreker in de commissievergadering van vorige week. We zouden graag met de raad toewerken naar een visie voor de binnenstad die gaat over meer dan alleen de ruimtelijke aspecten. Parkeerbeleid m.n. ook in de binnenstad heeft in de afgelopen periode terecht aandacht gekregen. Na evaluatie en onderzoek, wordt het nu tijd (prioriteit) om denkrichtingen om te zetten in acties. We wachten de uitkomsten daarvan af, zodat we bij de begroting concrete keuzes kunnen maken.
We zijn blij met de inhoud van deze Perspectiefnota, waar duidelijk richting wordt gegeven t.a.v. de thema’s die in de komende periode zullen moeten worden opgepakt. Daarin hebben we uitdagingen, ruimtelijk, sociaal en financieel. De onzekerheid vanuit Den Haag werpt daar nog eens een flinke schaduw overheen. Maar het is in ieder geval een debat wat we met alle partijen in de raad en met de samenleving horen te voeren.
Hartelijk dank!
Martine Wiltjer
Reacties op 'ChristenUnie kampen: Algemene Beschouwingen 19 juni 2025'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.