Raadspraat Johan Witteveen:Vrijheid en respect

DSCF2341[1]woensdag 13 mei 2015 12:40

Vorige week was de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking. Veel inwoners van de gemeente Kampen stonden stil bij de Nederlandse slachtoffers. Het was druk bij de verschillende monumenten en in de Bovenkerk, er waren ook veel jongeren aanwezig. Een goede zaak dat jong en oud samen stilstaan bij de gruwelijke gebeurtenissen van destijds want dit mag nooit weer gebeuren.

Bij herdenken hoort ook vieren. Op verschillende manieren konden we de laatste weken invulling geven aan de viering van 70 jaar bevrijding. Bevrijdingsconcerten, de oude legervoertuigen van ‘Keep them Rolling’ en het feest in het Stadspark.

Toch lijken we vaak de gebeurtenissen van toen vergeten, hoe het begon, hoe groepen mensen door hun ‘anders’ zijn werden vervolgd. In hoeverre doen we nu onze ogen dicht voor de slachtoffers van geweld, discriminatie en onderdrukking. Laten we waakzaam blijven en ons inzetten voor blijvende vrede en vrijheid, daarbij: vrijheid is om het goede te doen en niet om te kwetsen. Niet om naar alles en iedereen je (digitale) middelvinger op te steken.

Vorige week is de ADC-toets betreffende de bypass ingeleverd bij de Raad van State. Nodig om nut en noodzaak van de bypass aan te tonen, zijn er alternatieven en wordt de natuur voldoende gecompenseerd. Voor Kampen is de komende uitspraak van groot belang, voornamelijk gezien de consequenties voor eventuele woningbouw in het gebied.

Natuurlijk respecteert de ChristenUnie de uitspraak van de Raad van State van februari jl. betreffende woningbouw in Reeve, dat wil niet zeggen dat we er gelukkig mee zijn. Wij hadden graag zelf, op basis van het nog lopende onderzoek van de raad van Kampen, de afweging gemaakt om wel of niet te bouwen in Reeve.

Voor alle duidelijkheid: de ChristenUnie is niet op voorhand tegenstander van bouwen in Reeve. We gaan niet bouwen voor leegstand maar als er een behoefte is aan woningen en/of woningbouw beperkt de financiële gevolgen voor Kampen dan kan er wat ons betreft gebouwd worden. Hoe lang is het geleden dat de raad van Kampen voor de keuze stond om wel of niet te bouwen in De Maten en Onderdijks. Ook daar was sprake van gebieden met een landschappelijke waarde, de raad heeft gekozen voor woningbouw om te voorzien in de behoefte. Daarnaast heeft de ontwikkeling van die gebieden de bewoners van de gemeente Kampen veel goeds gebracht.

Vanuit de verwachte behoefte werd 15 jaar geleden gezocht naar een nieuwe bouwlocatie. Met de kennis en visie van dat moment en op basis van zorgvuldig onderzoek was het besluit om het plan Reeve te ontwikkelen passend.

Met betrekking tot Reeve zijn in de raad van de gemeente Kampen democratische besluiten genomen en die zijn door de betrokken colleges uitgevoerd. Met instemming van de raad zijn grote investeringen gedaan.

Definitief stopzetten van het woningbouwplan zal tientallen miljoenen kosten. Als je als raad, op basis van objectieve cijfers, besluit om alsnog te bouwen in Reeve moeten er nieuwe plannen gemaakt worden met alle financiële consequenties vandien.

Deze kwestie wordt ongetwijfeld vervolgd.

« Terug

Reacties op 'Raadspraat Johan Witteveen:Vrijheid en respect'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.