Marjan Palland van den Brink - “An en slinger van den Iessel”

22_MarjanPalland-0514woensdag 01 februari 2017 10:02

Binnenstad, woonkamer van Kampen

Dat Kampen het mooiste stadsfront heeft van Nederland heeft is een vrijwel onomstreden stelling in deze gemeente. Je kunt geen huis of bedrijfsgebouw binnentreden of je wordt er wel mee geconfronteerd. In waterverf, als foto, ets, geborduurd … je kunt het zo gek niet verzinnen. Trots op Kampen. Dat zijn we.
En daar hebben we alle reden toe. Een mooi gelegen binnenstad, rijk gevuld met monumentale panden, waar je op vele plekken de geschiedenis van ons land kunt ontdekken en ervan genieten. Waar een thema voor een stadswandeling nooit ver te zoeken is en waar je op elke hoek van de straat struikelt over een of meer boeiende verhalen.
Maar de binnenstad is meer dan dat. Zij is van oudsher een plek van handel en ontmoeting. Dat begon al in de tijd van de Kogge en ontwikkelde zich in de eeuwen daarna. De namen van diverse markten herinneren daaraan.
Ook in onze tijd is de binnenstad een podium van ontmoeting en verbinding. Immers, sinaasappels kun je overal kopen. Maar het is toch wel heel erg gezellig om op zaterdag even de Oudestraat over te lopen, op de Plantage je weekendinkopen te doen, de bibliotheekboeken om te ruilen en wellicht met een vriend ergens een bakje koffie te drinken en bij te praten.
 Als je de Gemeente Kampen zou vergelijken met een huis, zou onze binnenstad de woonkamer zijn. Een plek waar mensen samenkomen en genieten van het goede. Een plek waar je ontspant en waar je het leven kunt vieren. Met kleine feesten maar ook bijvoorbeeld met z’n allen op Koningsdag of met Kerst-in-Oud-Kampen.
Vaak wordt eraan voorbijgegaan dat de Binnenstad de twee na grootste woonwijk van Kampen. De bewonersgroep is zeer belangrijke factor bij het levendig en leefbaar houden van onze “woonkamer” De binnenstadbewoners zijn, al dan niet gewild, dé gastheren en gastvrouwen van de oude kern.
De afgelopen jaren is er veel inspanning geweest vanuit gemeente, bedrijfsleven en bewoners om te komen tot initiatieven om onze binnenstad duurzaam leefbaar en aantrekkelijk te houden. Dat is niet gemakkelijk. Middelen zijn beperkt, omstandigheden veranderen snel en belangen zijn vaak tegengesteld. Veel plannen, een aantal geslaagde en minder geslaagde initiatieven en veel mensen die die na bepaalde tijd teleurgesteld afhaken.
Wij van de ChristenUnie hebben al meerdere malen aangegeven dat wij het betreuren dat er vooral wordt gestuurd op deelplannen. In de informatienota “Stimuleringsplan Binnenstad op één” staan veel goede dingen. Maar wederom wordt er ingezoomd op deelproblemen zoals bijvoorbeeld teruglopende detailhandel of fietsenoverlast. En wederom wordt er verbintenissen gezocht met nieuwe partijen om weer opnieuw te brainstormen.
Ontwikkeling en beheer van de binnenstad heeft raakvlakken met heel veel andere beleidsterreinen. Wonen en werken, economie en toerisme en ruimtelijke ordeningsvraagstukken zoals verkeerscirculatie hebben hier grote invloed op. Maar worden onafhankelijk van elkaar ontwikkelend en bekrachtigd.
 De ChristenUnie is van mening dat de Gemeenteraad als democratisch orgaan duidelijk de richting moet aangeven waar het heen zou moeten gaan om daarna stakeholders te faciliteren bij de uitvoering. Alleen dan is de continuïteit gewaarborgd.
Wij roepen het college om op korte termijn te komen met een heldere visie wat we de komende 10 jaar gaan ondernemen om de binnenstad, onze woonkamer, levendig en leefbaar te houden. Duidelijke keuzes wat wel en wat niet. Rekening houdend met zowel bewoners, inwoners uit de andere wijken en kernen, detailhandel, andere bedrijven in de binnenstad, horeca en toerisme. Met heldere plannen over maatregelen die daaruit volgen. Een integraal plan over alle beleidsterreinen die hiermee te maken hebben.
De ChristenUnie Kampen ziet stimuleren van de Binnenstad niet als doel op zich maar als een middel om de binnenstad prachtig en leefbaar te houden. Waar jong en oud kunnen wonen, werken en elkaar ontmoeten. Waar mensen van dichtbij en ver weg kunnen genieten van de rijkdom van nu en weleer. Waar rust en reuring in evenwicht zijn en oud en nieuw elkaar aanvullen.
Een Hartelijke Hanzestad …..daar “an ‘n slinger van den Iessel.”

« Terug

Reacties op 'Marjan Palland van den Brink - “An en slinger van den Iessel”'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.