Toekomstperspectief voor de boeren

DSC_1620a.jpgdonderdag 07 juli 2022 13:46

4 

door Harro Pruijssen......

        

Woensdagavond 6 juli zat de tribune van de raadzaal van Kampen vol met boeren. Er werden moties behandeld over de stikstofproblematiek.

De VVD, ChristenUnie, CDA, D66 en SGP dienden de motie in met de titel “Toekomstperspectief voor de boeren”. Alle partijen zien de zorgen en onzekerheid van de boeren. Velen zijn overtuigd dat er wat gedaan moet worden aan de stikstofproblematiek. Er is wel verschil van inzicht hoe dit moet gebeuren. Duidelijk is dat de rol en de invloed van de gemeenteraad klein is op de aanpak. De provincie voert regie met de Gebiedsgerichte Aanpak Stikstof. Als ChristenUnie willen we in gesprek over eerlijke oplossingen, goede zorg voor de schepping en perspectief voor de boeren.

Toekomstperspectief.
De motie spreekt uit dat de gemeenteraad van Kampen waardering heeft voor de landbouwbedrijven, we ons inzetten voor een vitaal platteland, het gesprek tussen landbouw, natuurorganisaties, provincie Overijssel cruciaal is, dat alle sectoren bijdragen aan oplossingen en dat er toekomstperspectief aan boeren geboden kan worden door: in gesprek te blijven met boeren in de zoektocht naar oplossingen voor landbouw en natuur, duidelijkheid te bieden aan bedrijven die in onzekerheid zitten vanwege vergunningen (o.a. PAS-melders), inschakeling van gebiedsregisseurs en erfcoaches voor advies over innovatie en bedrijfsaanpassingen, samenwerking met natuurorganisaties en het faciliteren van nieuwe verdienmodellen, e.d.

Wat zegt de ChristenUnie
Van de ChristenUnie zei raadslid Harro Pruijssen: “Afgelopen week hoorden we in deze raadzaal, uit de mond van 1 van de boeren uit onze gemeente hoe groot de impact is van een brief en kaart van een minister over stikstof. Deze brief als druppel over de rand van de emmer van jarenlang wisselend landbouwbeleid. Onzekerheid is voor deze bedrijven en gezinnen al lang heel groot. Als voorbeeld noem ik dat door het vallen van de PAS in 2019 veel bedrijven opeens geen vergunningen meer bleken te hebben terwijl ze daar volgens overheid wel vanuit mochten gaan, dit zijn de PAS-melders.

De stikstofkaart van het Rijk op 10 juni was een valse start want het biedt boeren geen enkel perspectief. Tegelijk zien en erkennen we als ChristenUnie dat we met elkaar voor een enorme stikstofopgave staan. Daarom zetten we ons in voor een volhoudbare landbouw voor boer en natuur. Door o.a. moties in de 2e Kamer is de stikstofkaart van tafel en moeten alle sectoren als industrie, scheepvaart, luchtvaart ook bijdragen leveren: dat is rechtvaardiger.

Het beste is als boeren, natuurbeheerders, het waterschap en anderen onder regie van provincies, gezamenlijk oplossingen uitwerken voor landbouw en natuur zoals in de Gebiedsgerichte Aanpak Stikstof. Daar worden maatregelen uitgewerkt die toekomstperspectief bieden aan boeren, een bijdrage leveren aan de stikstofproblematiek en ook de veenweideproblematiek, biodiversiteit, andere verdienmodellen enz. Dat is volgens ons de beste manier om samen aan Toekomstperspectief te werken voor landbouw en natuur.
Vandaar dat de ChristenUnie deze motie mede indient”.

Stemming
Het GBK had een motie “uitspraak raad over stikstofproblematiek” die meer nadruk legde op de vrijwilligheid. Uiteindelijk zijn 2 moties in stemming gebracht die beiden een meerderheid behaalden. Het college van B&W van Kampen zal deze boodschap overbrengen aan Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten. In veel gemeenten in Nederland zijn afgelopen weken moties ingediend die de provincies oproepen om samen met de boeren de stikstofproblematiek aan te pakken.

Zie ook wat Pieter Grinwis van de ChristenUnie zegt over Stikstof
https://www.christenunie.nl/blog/2022/06/28/Zin-en-onzin-van-het-stikstofbeleid

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Motie Toekomstperspectief boeren (VVD, CU, CDA, D66, SGP).pdf289,8 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Toekomstperspectief voor de boeren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.