Eindejaarstoespraak door Jan Willem Schutte

vrijdag 20 december 2024 15:40

20241212_221554a

Geachte aanwezigen, burgemeester, leden van de raad, en inwoners van Kampen,

Voor mij is het vanavond wel extra bijzonder om hier mijn eindejaar toespraak te mogen houden met zoveel jeugd in onze raadszaal. De burgemeester memoreerde vanavond al even aan jullie komst naar de gemeenteraadsvergadering. Het is fijn om de jongeren hier vanavond te zien aanschouwen hoe de democratie in je eigen gemeente werkt.

Beste jongeren,

Welkom allemaal, fijn dat jullie er vanavond zijn! Jullie aanwezigheid betekent veel voor ons. Het laat zien dat jullie betrokken zijn bij wat er in onze stad gebeurt en dat jullie geïnteresseerd zijn in hoe we samen onze gemeenschap sterker kunnen maken. Daar hebben wij als gemeenteraad veel respect voor.

Het feit dat jullie hier zijn, is een belangrijke stap. Het laat zien dat jullie mee willen denken en invloed willen hebben op de toekomst. Jullie ideeën en meningen doen ertoe, en we willen jullie aanmoedigen om die altijd te blijven delen.

Democratie gaat niet alleen om stemmen tijdens verkiezingen. Het gaat om samenwerken, elkaar helpen en samen werken aan een betere toekomst. Jullie zijn de toekomst, en het is belangrijk dat jullie zien hoe dit proces werkt en dat jullie beseffen: elke stem telt.

We hopen dat vanavond jullie inspireert. Dat jullie blijven meedoen, ook als het soms lastig is. We zijn dankbaar voor jullie inzet en jullie tijd. Samen kunnen we werken aan een samenleving waar iedereen zich thuis voelt.

Blijf nieuwsgierig, stel vragen en doe mee. Jullie zijn de leiders van morgen en de bouwers van een betere wereld. Dank jullie wel voor jullie aanwezigheid en betrokkenheid vanavond.

Voorzitter en dan zal ik me richten op het vervolg van mijn betoog:

We kijken terug op een jaar met veel veranderingen, op onze besluiten en we kijken vandaag ook vooruit en dan hebben over noaberschap, hoe we samenwerken, elkaar mogen vasthouden en een gemeenschap vormen die, en dat is echt bijzonder: in vrijheid leeft.

Veranderingen in onze raad en raadscommissies

We hebben dit jaar weer veel wijzigingen gezien in de samenstelling van onze raad en raadscommissies.

Wij namen dit jaar afscheid van 3 collega’s die stopten met het raads- en commissiewerk. Dit waren raadsleden Piet Bergstra en Jan Noorland én commissielid Arjen Rozendal. De vrijkomende plaatsen in de raad werden ingevuld door Albert Holtland en Jan Jaap Karsten. Jacob Hakvoort en Martine van Bruggen mochten we opnieuw beëdigen als commissieleden nadat zij tijdelijk de raadszetels tijdens ziekteverlof van Harro Pruijssen en Hans van der Harst hadden waargenomen. Vanaf begin dit jaar kwamen Stefan Alteveer en Joris Lemette als frisse nieuwelingen onze commissies versterken. Wat tot slot veranderd is, is dat we sinds vorige maand een 11de fractie hebben in de raad.

Veranderingen bij de griffie

Voor de griffie was dit jaar helemaal het jaar van de verandering. De zeer ervaren griffier en raadsadviseurs Henk van der Meulen, Herman v.d. Berg en Jan Ringenier namen afscheid. Tijdelijk gestut en gesteund door kwartiermaker Tineke van Lenthe en raadsadviseurs Henk Riepma en Joel van Eerde, bleef de winkel naar tevredenheid open tijdens de verbouwing.

Marlies Veldhoen is in april aangewezen tot onze nieuwe griffier. Samen met Irene Steenwinkel en onze nieuwe medewerkers Marlon Strottman, Hillian Kanis, Fleur Wilmsen en Dennie Kattenberg is een vernieuwde griffie actief.

Records verbroken

In het jaar 2024 hebben we met elkaar diverse records verbroken. Record nummer 1: Op 24 oktober hebt u uw kortste reguliere raadsvergadering ooit mogen meemaken. Maar liefst 32 minuten duurde deze vergadering. (Albert Holtland was afwezig)

Record nummer 2: Nog korter was de kortste commissievergadering ooit. Op 12 maart 2024 is de commissie Raadsbrede vraagstukken in nog geen 7 minuten afgerond.

Record nummer 3: Aansluitend op diezelfde avond vond ook een commissie Ruimte plaats, die14 minuten in beslag nam. In totaal net iets meer dan 20 minuten zijn die dag dus 2  commissievergaderingen gehouden. Dat is nog eens efficiënt vergaderen!

Dit jaar hebben we als raad over 123 raadsvoorstellen een besluit genomen. Hiervan zijn in de raadsvergadering 12 voorstellen als bespreekstuk behandeld en maar liefst 111 als hamerstuk. Dat was record nummer 4. Dit betekent dat er in de commissies veel en goed werk is verricht.

Een aantal onderwerpen waarover we vaak, lang en soms vele jaren hebben gesproken, is daarmee tot een afronding gekomen. Zo noem ik onder andere de besluiten over de Locatie IJsselkogge, uitbreiding van de Woonwagenstandplaatsen, de Belastingvisie en het Bestemmingsplan Parallelweg 1 en 2. Wat mij betreft geldt dat als record nummer 5. Ook hebben we dit jaar weer belangrijke strategische beleidsdocumenten vastgesteld zoals de Meerjarenstrategie Sociaal Domein, de Gebiedsvisie Reevedelta, de Nota grondbeleid, het IHP en vanavond de visies op samenleving en gemeente, wijkgericht werken en dienstverlening.

Amendementen en moties

Het aantal amendementen en moties was dit jaar beperkt. Totaal zijn 22 amendementen en moties ingediend. Hiervan zijn er 9 aangenomen, 9 verworpen en 4 ingetrokken.

Daarnaast bent u als raad, zoals dat zo mooi heet, de hei op geweest. We zijn met elkaar 2 dagen op raadsconferentie geweest naar Epe. Ik herinner me de gesprekken de afspraken die we daar met elkaar gemaakt hebben en het werkbezoek aan Amersfoort.

Met deze gegevens kunnen we zien dat het een jaar van veel activiteit en verandering is geweest.

80 jaar vrijheid

Volgend jaar vieren we een bijzonder moment: 80 jaar bevrijding. Voor ons in Kampen is dit meer dan een hoofdstuk in de geschiedenisboeken. Het is een moment om stil te staan bij de offers die onze voorouders brachten, zodat wij vandaag in vrijheid kunnen leven. Het is een tijd om na te denken over wat vrijheid voor ons betekent en hoe waardevol deze is.

Tijdens de bezetting was het leven in Kampen, net als in de rest van Nederland, zwaar. De stad stond onder controle van Nazi-Duitsland. Er was dagelijks de dreiging van geweld, onderdrukking en verlies van vrijheid. Toch hielden de mensen in Kampen vast aan hoop en de wil om te overleven. Het was een tijd van moeilijke keuzes. Verzetsstrijders riskeerden hun leven, maar ook gewone burgers maakten het verschil. Sommigen boden onderdak aan onderduikers, anderen deelden voedsel of kleding. Dat vergde enorme moed.

Een bijzonder tragisch hoofdstuk in onze geschiedenis is het lot van de Joodse gemeenschap in Kampen. Vóór de oorlog was de Joodse gemeenschap een belangrijk onderdeel van onze stad. Maar tijdens de bezetting werden alle Joodse inwoners gedeporteerd naar concentratiekampen. Ze kwamen nooit meer terug. De verhalen van deze mensen mogen we nooit vergeten. Hun herinnering is een onmisbaar deel van onze geschiedenis. Vorig jaar ontvingen we van de burgemeester het boek Sporen van een joods verleden van Maarten Duyvendak. Het herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om deze geschiedenis levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties.

De bevrijding van Kampen in 1945 bracht een einde aan de jaren van onderdrukking. Maar het verhaal van de bevrijding is niet alleen een verhaal van strijd, het is ook een verhaal van solidariteit. De Kamper kracht – dat diepe gevoel van zorg voor elkaar – heeft ons in die donkere tijden geholpen. Het zorgde ervoor dat we in crisissituaties voor elkaar klaarstonden. Kamper kracht zit in het hart van onze gemeenschap, en dat moeten we blijven koesteren.

80 jaar later

Nu, 80 jaar later, lijkt het alsof we soms vergeten zijn hoe belangrijk het is om elkaar te steunen. We zien steeds vaker polarisatie: mensen raken verdeeld door verschillen in mening, achtergrond of levensstijl. Maar laten we leren van de lessen van 80 jaar geleden. Toen was Kamper kracht cruciaal voor ons overleven. Samen staan we sterker, ondanks onze verschillen. Dat geldt ook vandaag.

De kerstperiode, een tijd van licht en saamhorigheid, is een goed moment om hierbij stil te staan. Hoe kunnen we elkaar beter begrijpen en samen verder bouwen aan een hechte gemeenschap? Laten we terugkijken op de geschiedenis van Kampen, een geschiedenis van veerkracht en samenwerking. En laten we dit meenemen naar de toekomst. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Het vraagt inzet van ons allemaal om deze te beschermen.

Een les uit onze geschiedenis

Kampen heeft ook laten zien dat we humor en creativiteit nodig hebben om uitdagingen aan te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het verhaal van de koe die ooit op de toren van de Nieuwe Toren werd gehesen. Men dacht dat het gras daar groener zou zijn. Dat liep natuurlijk anders af, maar het laat zien dat we durf en inventiviteit nodig hebben om vooruit te komen. De les? Durf te proberen, wees niet bang om fouten te maken. Want juist door te leren van fouten, maken we vooruitgang mogelijk.

Vandaag staan we voor nieuwe uitdagingen. De wereld is veranderd. We leven in een tijd waarin technologie ons vaak afleidt van wat echt belangrijk is: contact met elkaar. Toch is er één ding dat niet verandert: de kracht van gemeenschap. Als er één stad is die weet hoe belangrijk dat is, dan is het Kampen. Laten we deze kracht inzetten om samen een betere toekomst te bouwen.

Slotwoorden

80 jaar bevrijding is een tijd om te herdenken, maar ook om te vieren. Het is een moment om stil te staan bij verhalen van moed, verzet, en verlies. Maar ook bij verhalen van hoop, solidariteit en Kamper kracht. Deze verhalen verbinden ons en geven ons richting voor de toekomst.

Laten we ervoor zorgen dat Kampen een stad blijft waar vrijheid en gemeenschap hand in hand gaan. Een stad waar we samen werken aan een betere toekomst, met respect voor het verleden. Laten we deze kerstperiode gebruiken voor reflectie. Denk eens terug aan de verhalen uit je eigen familie. Welke lessen kunnen we daaruit halen? Hoe kunnen wij, als gemeentebestuur en als inwoners, bijdragen aan een samenleving waarin vrijheid en saamhorigheid centraal staan?

Voorzitter, het is aan ons allemaal om de kracht van vrijheid en solidariteit door te geven aan volgende generaties. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Kampen een stad blijft waar iedereen zich thuis voelt. Een stad waar we leren van het verleden en samen bouwen aan een hoopvolle toekomst. Afgelopen jaar werd gevierd dat 35 jaar geleden het ijzeren gordijn is afgebroken.

35 jaar geleden hebben een aantal van ons nog bewust mee mogen maken.

Na ruim 45 jaar van onderdrukking werd een scheidslijn op ons continent afgebroken.

Dit gebeurde door mensen met woorden en niet met wapens.

De Scorpions hadden toen hun hit met Wind of change:

Neem me naar de magie van het moment.
Op een glorievolle nacht.
Waar de kinderen van de toekomst hun dromen delen.
Met jou en mij.
Neem me mee naar de magie van het moment.
Op een glorievolle nacht.
Waar de kinderen van de toekomst wegdromen.
In de wind van verandering.

Jan Willem Schutte

3. Jan Willem Schutte-min 

 

« Terug

Reacties op 'Eindejaarstoespraak door Jan Willem Schutte'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.