Algemene beschouwing ChristenUnie Kampen

donderdag 10 november 2011 21:02

U kunt de volledige tekst lezen van de beschouwing die Jan Willem Schutte gehouden heeft namens de ChristenUnie Kampen als Reactie op de begroting 2012

Algemene beschouwingen begroting 2012.

Voorzitter,  leden van de raad,  college.

Voor ons ligt vandaag de begrotingsbehandeling 2012

In de eerste plaats past het ons om  onze grote waardering uit te spreken voor college en organisatie.

De afgelopen tijd is er een grote inspanning geleverd om de programmabegroting 2012 op te stellen, Daarvoor onze dank.

 

Voorzitter, de ChristenUnie heeft oog voor mensen, hun welbevinden en hun relaties. We

geloven dat mensen tot bloei komen als ze zich voor elkaar verantwoordelijk voelen

en zorg dragen voor elkaar. We zetten ons daarom in om onmenselijke situaties van

verslaving, armoede en eenzaamheid tegen te gaan en te voorkomen. De

ChristenUnie wil alles doen wat in haar vermogen ligt om mensen tot hun recht te

laten komen. Maar dat kunnen we niet alleen.

Als inwoners van onze gemeente zijn we geen losse individuen. We zijn als mensen

en als samenleving op elkaar aangewezen. Wij willen daarom ruim baan geven aan die organisaties en partijen waarin zorg en verantwoordelijkheid opbloeien.

Gezinnen, scholen, kerken, bedrijven, sportclubs, verenigingen e.d. vormen de basis

van de samenleving. Daarin wil de ChristenUnie blijven investeren.

 

Financiële achtergrond

De wereld staat er economisch gezien slecht voor, er gaat bijna geen dag voorbij of de media komt met negatieve berichten over de financiële situatie in de wereld. Dit gaat ook niet voorbij aan onze Nederlandse economie, steeds meer mensen maken zich zorgen over hun baan of hun pensioen. Ook in Kampen worden de gevolgen  van de economische crisis steeds harder voelbaar. Decentralisatie van taken vanuit het rijk naar de gemeenten waarbij minder geld beschikbaar wordt gesteld, kortingen op de algemene uitkering van het rijk en tegenvallende grondopbrengsten, het zijn zomaar een paar voorbeelden die voor de ChristenUnie aanleiding zijn  tot een sombere begrotingsbehandeling.

Voorzitter, het is in ieder geval goed te constateren dat een meerderheid van  de  raad in 2010 een flinke bezuinigingsoperatie in gang heeft gezet. Gaven vorig jaar een aantal partijen in de raad aan dat de bezuinigingen minder snel en  een minder groot bedrag bezuinigd hoefde te worden, blijkt nu dat we ondanks de bezuinigingsmaatregelen opnieuw moeten passen en meten om de begroting sluitend te krijgen.  Immers de voorgestelde begroting wordt sluitend gemaakt door het uitnemen uit een aantal fondsen en de reserves. Daar komt bij dat een aantal financiële uitgaven voor de gemeente in de komende jaren nog niet structureel zijn verwerkt  in de meerjarenbegroting (te denken valt daarbij aan impact, wet werken naar vermogen en onderwijshuisvesting  Onderdijks, en jongerencentrum  Ukien.) De ChristenUnie kwalificeert deze begroting dan ook niet duurzaam sluitend. Verdere uitnamen uit reserves en fondsen is niet wenselijk en verantwoord  . Gezien deze verwachte extra uitgaven  in de toekomst stelt de ChristenUnie voor begin 2012  tijdig met raad en  college van gedachten te wisselen over het proces richting de perspectiefnota 2013-2016.

We hebben hiervoor een motie voorbereid.

 

Wijkgericht werken

Een belangrijk speerpunt voor de ChristenUnie is het wijkgericht werken. Bij het opstellen van de politieke agenda hebben we aangegeven  dit onderwerp in de raad aan de orde te willen stellen. De ChristenUnie is voornemens om in januari 2012 een bijeenkomst te organiseren waarbij politiek en burger met elkaar in gesprek gaan over het thema wijkgericht werken. We willen daarbij aan de hand van voorbeelden in andere gemeenten ideeën opdoen, om samen concreet beleid te formuleren. In het kader van wijkgerichtwerken  is de ChristenUnie content met de honorering van de uitvoering van de  dorpsplannen. Bewoners van de betreffende dorpen zijn al een tijd met elkaar aan de slag om voor hun dorp plannen te ontwikkelen die de leefbaarheid ten goede komen. Het is niet meer dan logisch dat er nu ook geld beschikbaar wordt gesteld voor de uitvoering van de plannen

Parkeer fonds

Het parkeerfonds wordt niet langer structureel gevoed vanuit de algemene middelen. Op zich een keus waar de ChristenUnie achter kan staan, we hebben tenslotte meer te doen dan het aanleggen van parkeerplaatsen. Wel willen we nadrukkelijk opmerken dat dit wat de ChristenUnie betreft niet mag betekenen dat het gratis parkeren aan de randen van de stad niet langer mogelijk is. De ChristenUnie wil dat er op korte termijn een begin wordt gemaakt met de realisatie van een parkeervoorziening bij de Buitenwacht . Met goede parkeervoorzieningen blijft de oude binnenstad goed bereikbaar

Wet werken naar vermogen

De nieuwe wet Werken naar vermogen zal zo het er nu uitziet op 1 januari 2013 ingaan. Deze wet zorgt ervoor dat een aantal bestaande uitvoeringstaken op het gebied van re-integratie in de WWB, Wajong en WSW niet langer door het rijk maar door lokale overheden uitgevoerd moet worden. Als bestuurders zullen we dus visie moeten ontwikkelen op een belangrijk onderwerp in het sociale domein. Voor de ChristenUnie is het belangrijk dat de mensen die te maken hebben met de wet werken naar vermogen zoveel mogelijk actief kunnen deelnemen in onze samenleving. De kans is groot dat in de wet werken naar vermogen gemeenten ervoor zullen kiezen om de mensen met het beste perspectief voor de arbeidsmarkt het best te faciliteren. Hierdoor kunnen mensen met bijvoorbeeld een beperking tussen wal en schip raken. de ChristenUnie wil voor deze groep speciale aandacht . De nieuwe wet werken naar vermogen wil mensen die onder de uitvoering van de wet vallen zoveel mogelijk in reguliere arbeidsplaatsen zien te plaatsen . Dit is een positieve ontwikkeling maar vraagt wel een en ander van werkgevers en collega's. We willen het college dan ook vragen om hier actief over mee te denken.

Armoede

 

Armoede kent vele oorzaken en het bestrijden van armoede kent dus ook even zoveel facetten. Armoede kan komen door racisme, werkloosheid, slechte scholing, leningen met veel te hoge rentes of andere maatschappelijke misstanden. Maar evengoed wordt armoede veroorzaakt doordat mensen het vermogen missen om verstandige beslissingen te nemen of doordat mensen een bepaalde mate van zelfdiscipline missen. Armoede gaat vaak samen met een gevoel van “met-mij-wordt-het-toch-niks”. Armoede is dus een complex verschijnsel en in een arm huishouden is het gebrek aan financiële middelen vaak niet het enige probleem. Het verhogen van uitkeringen of het vergroten van de mogelijkheden voor kwijtscheldingen kunnen armoede wel verlichten, maar lossen het lang niet altijd op. Naast financiële maatregelen hebben veel mensen praktische ondersteuning nodig bij het op orde houden van hun huishouding. Leren om de tering naar de nering te zetten, voorkomen dat men in de schulden raakt, kinderen stimuleren hun opleiding af te maken, aanpak van huiselijk geweld en verslavingen, adequate hulp na een echtscheiding.

Dit kan de gemeente natuurlijk nooit allemaal leveren, en dat hoeft ook niet.  De fractie van de ChristenUnie  noteert met vreugde dat er in de gemeente Kampen veel initiatieven zijn om hier hulp te bieden. Zowel van de zijde van de gemeente als ook van een veelheid van instanties en particulieren.  We hebben echter ondervonden dat  een  totaaloverzicht over alle initiatieven en regelingen ontbreekt. De fractie van de ChristenUnie wil dit probleem graag opgelost zien.

 

Tot slot

 

de ChristenUnie streeft ernaar de samenleving op een rechtvaardige manier in te richten, met oog voor alle mensen, maar in het bijzonder de zwakkeren. Onze middelen, die per definitie schaars zijn, moeten we zo zien te verdelen dat een ieder recht wordt gedaan. Maar de werkelijkheid is weerbarstig en staan we regelmatig voor dilemma’s. Als ChristenUnie-fractie ervaren we voortdurend dat we afhankelijk zijn van onze goede God. We wensen en bidden daarom ook de raad en het college Gods zegen toe, zodat besluiten met wijsheid en in goede harmonie genomen mogen worden.

 

 

 

« Terug

Reacties op 'Algemene beschouwing ChristenUnie Kampen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.