Beter een goede buur dan……

zaterdag 28 januari 2012 20:27

 Je leest ze wel eens, die stukjes in de krant waar staat dat iemand gevonden is in zijn of haar woning en dan blijkt diegene al langere tijd hulpeloos op de grond te hebben gelegen. Soms loopt dat goed af, maar soms ook niet. Je vraagt je dan af hoe het kan, dat het niemand is opgevallen dat de buurman of buurvrouw zo lang aan zijn of haar lot is overgelaten. Gelukkig treffen we deze situaties in Kampen niet of nauwelijks aan. Uit recent onderzoek is gebleken dat de sociale cohesie in Kampen goed scoort. Als politici vragen we ons af of dat zo blijft en of het nog beter kan en welke rol de gemeente hierin heeft.

De rijksoverheid trekt zich terug en steeds meer verantwoordelijkheden worden bij burgers zelf gelegd. De ChristenUnie heeft daarom het wijkgericht werken op de politieke agenda geplaatst. Ons motto hierbij is: mensen zijn geen eilandjes. Zij staan niet op zichzelf. Zij functioneren pas goed sámen met anderen. Mensen komen tot hun recht door samen te leven en samen te werken. Dat besef is in onze maatschappij op de achtergrond geraakt. De ChristenUnie is van mening dat samenleven vooral in kleinere verbanden goed tot zijn recht komt. Bijvoorbeeld op wijkniveau, waar mensen elkaar beter kennen.

Wijkgericht werken houd in dat je na moet denken over de vraag: Hoe wil ik dat de wijken in Kampen er in de toekomst uit gaat zien? Bouwen we alleen huizen in het dure segment of reserveren we ook ruimte om goedkope woningen te bouwen? In de actuele woningmarkt is dit een belangrijke vraag. We willen niet onder druk van de markt de wens om gemengde wijken te bouwen loslaten.

Bij wijkgericht werken denken we ook na over voorzieningen. Moet iedere wijk bijvoorbeeld een eigen winkelcentrum, zorgcentrum of school? Of kunnen wijken daarin ook samen doen? We hoeven hierbij het wiel niet opnieuw uit te vinden, ook in andere gemeenten is deze discussie momenteel gaande. De raad laat zich binnenkort dan ook informeren door een drietal gemeentes die al volop met wijkgericht werken aan de slag zijn. Daarnaast gebeurt er in Kampen natuurlijk ook al het een en ander op het gebied van wijkgericht werken. Denk aan de wijkbijeenkomsten waarbij contact tussen gemeente, politie en burger wordt onderhouden. Bij de verkiezingen in 2010 heeft de ChristenUnie een prijsvraag uitgeschreven: wie heeft het beste idee van Kampen? Het winnende antwoord was het idee om in iedere wijk een inloophuis te hebben waar mensen terecht kunnen voor een kop koffie, of een praatje. Wanneer de raad in de komende periode aan de slag gaat me  een beleidsnotitie over wijkgericht werken is dit zeker een suggestie

U gaat zeker nog meer horen over dit onderwerp. Suggesties? Die zijn welkom op fractie@kampen.christenunie.nl!

 

« Terug