"Groen in Brunnepe"

erikdinsdag 02 februari 2016 15:35

Donderdag 28 januari jl. stonden de punten aankoop grond Beltweg 7 en gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Beltweg e.o. op de agenda van van de Gemeenteraad. Dit laatste punt had betrekking op de voormalige gemeentekwekerij aan de Beltweg en Loswalweg.

Dit gebied was al vanouds bestemd voor gebruik door gemeentebedrijven. Maar het lag na al die jaren nog steeds ongebruikt. Nu was het plan van het college om dit gebied opnieuw in te richten met ambachtelijke en creatieve bedrijvigheid.
Hierop werden vanuit Brunnepe meerdere zienswijzen ingediend. N.a.v. deze reacties werd het plan deels aangepast. Zo werd de bouwhoogte verlaagd, een groenstrook ingepland en werd de lijst met bedrijven die zich daar zouden mogen vestigen aangepast. Hoewel  meerdere partijen toen al aangaven moeite te hebben met dit plan kon de ChristenUnie hier welmee instemmen.
Een paar partijen wilden dat het gebied groen bleef en dat Brunnepe, dat al zo weinig groen heeft,op deze manier meer openbaar groen zou krijgen. Nu wil de ChristenUnie ook dat Brunnepe meer groen krijgt, maar dit gebied, ingesloten door woonwagens, woonunits en bedrijventerrein, leek ons daar niet geschikt toe.

Dit onderwerp zou al eerder behandeld worden maar dat werd uitgesteld i.v.m. nieuwe ontwikkelingen.
Deze nieuwe ontwikkeling betrof de mogelijkheid van aankoop van grond achter Beltweg en Geert van Woustraat.
Door deze aankoop zou het groen in Brunnepe ook kunnen toenemen, en met de verkopen van de gronden van de voormalige gemeentekwekerij aan bedrijven kon  dan de aankoop gefinancierd worden. De ChristenUnie leek dit een goed plan. Het aan te kopen gebied sloot mooi aan bij het bestaande groen in Brunnepe en zo konden we toch het bedrijventerrein ontwikkelen.

De meeste partijen stonden achter de aankoop van de grond aan de Beltweg 7, maar wilden daarnaast ook dat de voormalige gemeentekwekerij groen bleef. Het lag tenslotte al jaren braak en er was nog genoeg leegstand op het industrieterrein en Brunnepe kon, zoals al gezegd, nog wel wat groen gebruiken. De partijen vergaten gemakshalve ook om aan te geven uit welk potje de investering betaald zou moeten worden.

Wat ons weerhield hierin mee te gaan was ten eerste dat het gebied, zoals al eerder aangegeven, er geïsoleerd bij ligt t.o.v het overige groen, zodat het niet echt wat toevoegt aan de groenbeleving. Verder vinden we het terrein juist uitermate geschikt voor ambachtelijke en creatieve bedrijvigheid. En hebben we het gebied misschien nog wel hard nodig in het kader van de Ladder van duurzame verstedelijking,daarin word gezegd dat een gemeente eerst moet inbreiding, voordat het nieuw bedrijventerrein mag gaan ontwikkelen. En daar komt nog bij dat door het gebied groen te bestemmen we ons weerstandsvermogen aantasten, en het levert mogelijk een gemis van inkomsten op.

Wel was de ChristenUnie van mening dat we het gebied, zolang er nog geen belangstelling voor was, in handen van de bewoners van Brunnepe konden geven. Zij konden het dan gebruiken en onderhouden. Na bijv. vijf jaar zouden we kunnen kijken hoe het gebied er dan bij zou liggen. Als dan blijkt dat het gebied in een behoefte voorziet en er nog steeds geen belangstelling voor bedrijvigheid is dan kunnen we alsnog  overgaan tot groen bestemmen.

Uiteindelijk heeft de raad in meerderheid dus gekozen voor zowel aankoop grond Beltweg als voor groen bestemmen van de voormalig gemeentekwekerij. De ChristenUnie heeft dus gestemd voor de aankoop grond Beltweg, maar tegen het groen bestemmen van bedrijventerrein Beltweg e.o.

Erik van Raalte fractielid

         

« Terug

Reacties op '"Groen in Brunnepe"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.