Algemene beschouwingen begroting 2017

DSCF2341[1]woensdag 09 november 2016 17:40

Voorzitter, leden van de raad, college,

Ik ben in het rijke bezit van een kleinzoon. Thomas heet hij, net 7 jaar, een fijn joch, het gaat goed op school en ik ben hartstikke trots op hem. Maar daar wil het eigenlijk niet over hebben.
Thomas zit nu een half jaar op voetbal, af en toe ga ik kijken als hij een wedstrijd speelt. Als je dan aan de lijn staat kun je je kop helemaal leegmaken en genieten van wat daar gebeurt.

Ze doen ook aan een voorbereiding, wat heen en weer lopen en een praatje: wat ging vorige week goed of beter en wat ging minder en hoe gaan we de wedstrijd aanpakken.

Dat doen wij hier ook als we het vanavond en donderdag hebben over de Programmabegroting en ons voorbereiden op 2017.

Wat gaat beter: Er is sprake van economisch herstel. Er is sprake van herstel van werkgelegenheid en aantrekkende grond- en woningverkopen.

In de gemeente Kampen zien we de nodige bouwactiviteiten aan beide zijden van de IJssel maar ook in de kernen. Voor de korte termijn zijn er ook voldoende mogelijkheden, belangrijk dat mensen naar eigen wens kunnen wonen in stad, dorp en kernen. Voor de leefbaarheid van de kernen is woningbouw uiterst belangrijk.

De ChristenUnie is blij met de ca. 260 woningen die in 2015 aan de woningvoorraad zijn toegevoegd.  Voor 2016 mogen we ongeveer hetzelfde aantal woningen verwachten.

Ook de gewenste uitbreiding van het industrieterrein Spoorlanden past in dit beeld, mooi dat er bij plaatselijke ondernemers duidelijk behoefte is aan uitbreiding. We doen ons uiterste best om hun daarin te faciliteren.

De Programmabegroting 2017
De voorliggende begroting gaat uit van positieve uitkomst voor de komende jaren, wat wil je nog meer?
Het lijkt een positief verhaal maar er zijn de nodige onzekerheden die van grote invloed kunnen zijn op onze financiële positie.

De blessures liggen inderdaad op de loer en die kunnen de wedstrijd zo laten kantelen.

Als ChristenUnie moeten we reëel zijn, er is nu een beperkte ruimte voor investeringen en die zijn hard nodig voor noodzakelijke maatregelen. Dus ruimte voor nieuw beleid is beperkt en we willen financiële ruimte houden om bij een tegenvaller niet direct een beroep op de reserves te moeten doen.

Als we kijken naar de voornemens voor nieuw beleid voor 2017 zijn we blij met
- Extra geld om de tekorten op de re-integratie gelden op te vangen;
- Middelen voor vervangende nieuwbouw voor de Koningin Emmaschool en uitbreiding van de Groen van Prinstererschool;
- Bijdragen voor een kunstgrasveld in ’s Heerenbroek en voor IJVV;
- De financieringsfaciliteit voor sport en culturele verenigingen;
- De gelden voor bewonersinitiatieven;

Er gaat dus veel goed en dat mag ook gezegd worden maar anderzijds hebben we als ChristenUnie onze zorgen en wensen.

In dat voetbalteam van Thomas zitten toppers en tobbers. Het bijzonders is dat de topper van vorige week maar zo de tobber van aankomende zaterdag is. Een paar keer laat naar bed gegaan of met de fiets gevallen. Maar ze hebben elkaar nodig en ze gaan met en voor elkaar.

Dat sterkeren en minder sterken elkaar nodig zijn zie je binnen het Sociaal Domein ook, als overheid moet je dat faciliteren en eraan bijdragen. In dit kader vraagt de ChristenUnie aandacht voor:

De blijvers lening
We vinden het belangrijk dat ouderen langer en zelfstandig thuis kunnen wonen en zijn ook blij dat het college onderzoekt of de blijvers lening interessant is voor de inwoners van de gemeente Kampen. Veel ouderen willen wel langer thuis wonen, maar hebben moeite met het zelf organiseren van de noodzakelijke zorg en aanpassingen. Bovendien is het levensloopbestendig maken van een woning duur. De blijvers lening zou nieuwe mogelijkheden kunnen bieden. We vragen dan ook om een terugkoppeling hierover van het college in 2017.

De chronische zieken en gehandicapten
Ook in onze gemeente zijn er helaas burgers die chronisch ziek of gehandicapt zijn. Wij vinden het belangrijk dat deze burgers voldoende ondersteund worden. Samen met het CDA dienen we hierover een motie in die door het CDA verder is toegelicht.

Het Kampereiland
De ChristenUnie vraagt aandacht voor de pachters op het Kampereiland, zij krijgen een stevige pachtprijsverhoging van maar liefst 22% voor de kiezen. Dat is misschien mooi voor het uit te keren dividend door de NV Kampereiland maar we maken ons zorgen over de gevolgen voor de pachters.
We weten dat de 22% in overeenstemming is met regelgeving en past in de afspraken die gemaakt zijn met belangenbehartigers maar dat doet niets af van de mogelijke gevolgen voor individuele pachters en niet te vergeten hun leveranciers zoals loonwerkers en veevoederleveranciers.
In gesprekken met de directeur van de NV Kampereiland is aangegeven dat bij betalingsproblemen regelingen getroffen kunnen worden maar dat zijn pleisters, geen oplossingen.

Hoe borgen we een duurzaam rentmeesterschap die balans brengt in de belangen van verpachter en pachter. Er moet een visie ontwikkeld worden op het gebied die rekening houdt met de ontwikkelingen in de sector en Kampereiland in het bijzonder. Uit onderzoek blijkt dat de hoogte van de pacht niet direct het grootste probleem is maar dat de mogelijkheden van kostenreductie het grootste probleem zijn.

Kan het college ons toezeggen dat we in 2017 voorstellen tegemoet kunnen zien over de toekomstvisie en de bijbehorende maatregelen. Die voorstellen willen we betrekken bij de Perspectiefnota en de Begroting 2018.

Daarnaast baart het ons zorgen dat de Europese aanbesteding voor het beheer van de NV Kampereiland nog steeds niet rond is. Wat heeft dat voor gevolgen voor de continuïteit voor het uitvoeringen van die visie. In de commissie vergadering hebben we daar ook vragen over gesteld. Kan de portefeuillehouder ons toezeggen dat er met ingang van 01 jan 2018 een nieuw contract ligt ?

De woningbouw
We hebben al aangegeven dat we blij zijn met de aantallen woningen over 2015 en 2016. Anderzijds maken we er ons ook zorgen over. We bouwen nu al enkele jaren meer dan het gemiddelde. De Pearl cijfers wijken over deze jaren nog al af bij de werkelijkheid.
In IJsselmuiden wordt in het plan De Meer veel gebouwd, wat gaan we daarna doen om in de vraag naar woningen te voorzien ?
Bij deze het verzoek om hierover in 2017 visie te ontwikkelen. Kunt u ons dat toezeggen.
Bij een sterk ontwikkelende kern is ook een sterk winkelcentrum belangrijk. Het is wel erg rustig rond Slenke Es, wij vinden het belangrijk dat ook die ontwikkelingen doorgaan.

Afsluiting
De ChristenUnie streeft ernaar de samenleving op een rechtvaardige manier in te richten, met oog voor alle mensen, hun welbevinden en hun relaties, maar in het bijzonder met oog voor de kwetsbare medemens.

Als ChristenUnie-fractie ervaren we voortdurend dat we afhankelijk zijn van onze goede God. We wensen en bidden daarom ook de raad, college en gemeentelijke organisatie Gods zegen toe.


Wilt u nog weten hoe de wedstrijd van Thomas afgelopen is ? Die wordt volgend jaar gespeeld, beter gezegd dat is volgend jaar. En wat we misschien van die jochies kunnen leren, is doorgaan ook als het even tegenzit. Ook na een tegendoelpunt gaan ze niet bij de pakken neerzitten maar gaan er opnieuw voor en zetten zich samen in om de wedstrijd te laten kantelen.

« Terug

Reacties op 'Algemene beschouwingen begroting 2017'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.