Een bijdrage van Erik van Raalte van de Christen Unie over zijn onderwerpen bij de begrotingsbehandeling op 10 november jl.

vrijdag 25 november 2016 07:53

Gemeente Belang Kampen en de SP hadden een amendement ingediend betreffende de parkeerbelasting. De twee partijen stelden voor de geplande parkeerbelastingverhoging van 7,1% niet door te voeren. De binnenstadbewoners zouden daardoor onevenredig zwaar getroffen worden. En ze wilden eerst afwachten wat in het Verkeer Circulatie Plan (VCP), dat komend jaar in de raad zal worden behandeld, wordt besloten.

De ChristenUnie heeft niet met dit voorstel ingestemd. Ten eerste was er vorig jaar al duidelijk afgesproken om dit jaar met deze verhoging van 7,1% te komen. Vorig jaar zou de parkeerbelasting ook al trendmatig verhoogd moeten worden. Maar doordat de parkeerautomaten geen 0,05 cent accepteerden, maar minimaal 0,10 cent is toen door de raad besloten om een keer van een verhoging af te zien. En dan het jaar erop dan verhogen met 0,10 cent. Dus geen extra verhoging maar een correctie van het parkeertarief. Daarnaast staat ook nog dat er hierna voorlopig geen verhoging van parkeerbelasting meer komt.
Ook is het parkeren nog lang niet kostend dekkend en hebben we het geld hard nodig voor het onderhouden van onze gemeenschappelijke parkeerplaatsen. Zouden we dit amendement wel steunen zou het te kort alleen maar oplopen en zouden we geld uit andere potjes ( zorg, onderwijs) moeten halen, wat we ook niet gewenst vinden.
En zoals gezegd wordt volgend jaar het VCP behandeld in de raad. Daarin wordt ook uitvoerig gesproken over het parkeerbeleid. Het lijkt de ChristenUnie goed in het kader daarvan om op dat moment het parkeren en de parkeerbelasting nog eens tegen het licht te houden. Maar voor als nog is het nu te voorbarig en gaat het tegen de afspraken van de raad in.

Motie autovrij maken IJsselkade benedenstrooms in de zomermaanden. Een motie van GBK. Het idee is om van de IJsselkade benedenstrooms een soort boulevard te maken. Aantrekkelijk gebied voor toerisme en horeca. En om zo de Kamper verbinding met het water te versterken. Hoewel Kampen zeker wel wat recreatieve impulsen kan gebruiken kon de ChristenUnie niet achter dit voorstel staan. Volgend jaar hopen we het VCP (zie artikel hierboven) te gaan behandelen in de raad en dan komt ook de IJsselkade benedenstrooms ter sprake. Om daar nu al een beslissing over te nemen lijkt de ChristenUnie wat prematuur.
De IJsselkade benedenstrooms maakt een wezenlijk deel uit van de verkeerscirculatie. Het maakt onderdeel uit van de route langs de grote parkeerplaatsen aan de rand van de binnenstad. Bezoekers worden zo geleid langs de parkeerplaatsen met gratis parkeren. Dit om ze te verleiden om daar te parkeren en zo de binnenstad autoluw te maken.
Met het afsluiten van de IJsselkade benedenstrooms wordt de Stadskazerne, de nieuw te bouwen parkeergarage Buitenhaven en Brunnepe moeilijk te bereiken. En dan ontstaat juist het risico van meer zoekverkeer in de binnenstad en dat is ongewenst.

« Terug

Reacties op 'Een bijdrage van Erik van Raalte van de Christen Unie over zijn onderwerpen bij de begrotingsbehandeling op 10 november jl.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.