Raadspraat Johan Witteveen

DSCF2341[1]woensdag 07 december 2016 12:09

Kampereiland en het Reevediep

Kampereiland
Op de komende vergaderingen van de raad staat het Kampereiland weer op de agenda. Aanleiding is de aangekondigde pachtprijsverhoging van maar liefst 22% die de pachters voor de kiezen krijgen. Dat is misschien mooi voor de uit te keren winst door Kampereiland NV maar de ChristenUnie maakt zich zorgen over de gevolgen voor individuele pachters en niet te vergeten hun loonwerkers, veevoederleveranciers en andere dienstverleners en over de toekomst van het gebied als we op de huidige manier doorgaan.
 
In gesprekken met de directeur van de NV Kampereiland is aangegeven dat bij betalingsproblemen regelingen getroffen kunnen worden, maar dat zijn pleisters, geen oplossingen.
Hoe borgen we een duurzaam toekomstgericht rentmeesterschap die balans brengt in de belangen van verpachter en pachter?

De ChristenUnie wil dat er maatregelen genomen worden om te komen tot een situatie waarbij de verpachter een redelijk rendement heeft en de pachter een fatsoenlijk inkomen en ook de nodige investeringen kan doen om zijn bedrijf toekomst te geven. Om dat te bereiken moet er in de komende maanden een visie ontwikkeld worden die rekening houdt met de ontwikkelingen in de veeteeltsector en Kampereiland in het bijzonder.

Daarnaast vindt de ChristenUnie dat er geholpen moet worden om de huidige problemen op te lossen. Als je daar niets aan doet dan trek je een wissel op die toekomst. De wethouder en rentmeester hebben toegezegd dat ze in de december met voorstellen komen.

Destijds hebben we als raad Kampereiland op afstand gezet. De ChristenUnie is van mening dat dat vooral zo moet blijven. Dat ontslaat ons niet van de plicht om ontwikkelingen op de voet te volgen. Als aandeelhouder moeten we de rentmeester en RvC aanspreken op behartigen van al onze belangen. Het gaat niet alleen over winstmaximalisatie, het gaat ook over onze inwoners, natuurwaarde, de economische waarde van het gebied, waterveiligheid, etc.


Reevediep
Vorige week hebben raadsleden en belangstellenden een presentatie gehad over het volledig bevaarbaar maken van het Reevediep. De pers heeft daar uitgebreid over bericht.
Voor- en tegenstanders waren positief verrast over de voorgestelde maatregelen om bijzondere vogels in het gebied te beschermen, beter nog: voorwaarden te scheppen dat het aantal kan groeien. Het is een win-win situatie voor natuur en waterrecreant.

Misschien is dit reden om eens geen bezwaar aan te tekenen, na te denken over nut en noodzaak, te stoppen met het nog meer verspillen van maatschappelijk geld dat we beter voor andere zaken (hadden) kunnen gebruiken in het belang van de inwoners van de gemeente Kampen.
 


 

« Terug

Reacties op 'Raadspraat Johan Witteveen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.