Visie op de motie ‘geen vergunning seksbedrijven’

euactie_cu_sgpjwoensdag 28 februari 2018 22:16

Visie op de motie ‘geen vergunning seksbedrijven’ (en geen ‘prostitutievrije gemeente’ zoals diverse media melden, want dat lijkt een illusie).

De behandeling van deze motie ingediend door CDA, SGP en ChristenUnie in de raadsvergadering van 22 februari jl., riep nogal wat commotie op. Niet alleen in de raadzaal, maar ook op social media. ‘Verkiezingsretoriek’, ‘wereldvreemd’ en ‘opleggen van christelijke moraal’ waren nog de minst zware woorden.

Wie het woord verkiezingsretoriek in de mond neemt, is daar volop zelf mee bezig. En wereldvreemd? Integendeel, juist deze motie getuigt van bekendheid met de wereld en het leven. In de vergadering ging het ook niet meer om de motie zelf, maar werd vooral getoonzet door emotie en de liberale vrijheidsmoraal. En het beroep op de vrije wil en dus ook moraal, levert niet bij voorbaat een betere samenleving op.

‘Nederland is een „topbestemming” voor de vrouwenhandel, schreef Mary Honeyball begin 2014 in een rapport voor het Europees Parlement. Het liberale prostitutiebeleid heeft zijn doelen totaal niet bereikt.’ (RD, 03-09-2016)

Prostituee zijn is geen normaal beroep, maar meestal daartoe gedwongen. De enkeling die het vrijwillig uitoefent, doet dit vooral om in korte tijd veel geld te verdienen. Gaan voor het grote geld, puur winstbejag dus, kan nooit een basis zijn voor een verantwoorde beroepskeuze. Veel geld verdienen gaat (bijna) altijd ten koste van anderen en mag, net zomin als het streven naar roem, eer en macht de drijfveer zijn tot een beroepskeuze. Voor alle duidelijkheid, het ligt aan het doel wat je met je beroep wilt bereiken.

Plezier in het werk, collegialiteit, rekening houden met een ander is van ondergeschikt, althans minder, belang. Welk weldenkende ouder zal als de dochter haar beroepskeuze kenbaar heeft gemaakt en zegt: “Pa, ik ben eruit. Ik word prostituee”, zeggen dat hij er volledig achterstaat?

Een christelijke moraal opleggen is wel wat vergezocht. Zo is het de (landelijke) ChristenUnie, inderdaad christelijk, maar aangevuld met de SP en PvdA, die pleit voor invoering van het Zweedse model, waarbij de hoerenloper strafbaar is bij gedwongen prostitutie. Zo’n maatregel beperkt de vraag en zodoende ook het aanbod, zo blijkt in Zweden.

Prostitutie brengt een hoop ellende met zich mee. Denk maar aan mensenhandel en scheidingen. En die ellende willen we voorkomen. Niet voor niets staat het 7e gebod in de Bijbel. Nee, zo gek zijn die tien geboden nog niet.

En laat de motie dan getuigen van een wonderlijke timing, daarom hoef je er toch nog niet tegen te zijn?

De keuze die de christelijke partijen maken is niet uitsluitend gebaseerd op Bijbelse principes, maar is ook ingegeven op die van de menselijke integriteit!

Ik spreek niet namens de andere indieners, maar ik mag veronderstellen dat zij het hier in grote lijnen mee eens zullen zijn.

Prostitutie, legaal of niet, is voor de ChristenUnie ten allen tijde onaanvaardbaar en ze zal er altijd tegen blijven strijden.

Lex Zweers                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

 

 

« Terug

Reacties op 'Visie op de motie ‘geen vergunning seksbedrijven’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.