Zorg voor zieken, armen en wezen

De Weeshuizen.png2.pngdonderdag 11 februari 2021 13:54

De Weeshuizen Cellebroedersweg, Kampen

Het grote gebouw aan de Cellebroedersweg in Kampen heeft een lange historie. De tekst op de gevel “De Weeshuizen” vertelt een deel van het verhaal. Een kijkje achter de grote muren aan de Cellebroedersweg onthult de zorg voor zieken, armen en wezen.

Klooster (1477-1586)
In 1477 tekenden zes broeders van de "Broederen vanden Cellebroederenhuys Sanct Augustini Ordi" een akte voor een huis en een erf. Door een gift van Hartwich van den Vene konden de broeders een kapel bouwen, altaren stichten en missen laten lezen. De Cellebroeders waren vrome leken die een bedelbestaan aannamen. Ze verzorgden zieken, zoals pestlijders en krankzinnigen, begeleiden stervenden en begroeven doden. Ze bouwden het Klooster "Domus Betaniae", vernoemd naar Maria van Betanië die Jezus' voeten waste. Het klooster lag aan de Horstwech (later Cellebroedersweg) bij de Sanct Nycolaus poirte (later Cellebroederpoort). Door allerlei religieuze strijd kwam er een einde aan het kloosterbestaan in 1586.

Weeshuis (1587-1987)
In 1587 werd het weeshuis "Soete Naeme Jhesushuys" uit de Boven Nieuwstraat ondergebracht in het Cellebroederklooster. Door de vele epidemieën en ziekten waren er veel wezen in Kampen. Het stadsbestuur schonk geld en stelde een weesvader en weesmoeder aan voor de "kinderen deser stadsburgeren". Gemiddeld waren er 30 wezen aanwezig. Door de jaren heen zijn de toelatingseisen verandert. De wezen ontvingen onderwijs, leerden een ambacht, kregen zang- en naailes. Het gebouw stond tijdens stormvloeden in 1775 en 1776 vol water van de Zuiderzee. Na invoering van de Armenwet in 1854 ontstond discussie rond de status van het Grootburgerweeshuis. Die discussie duurde tot 1923 en er werden vele rechtszaken gevoerd tussen gemeentebestuur en de regenten van het weeshuis. In 1944 werden de 20 nog aanwezige wezen bij particulieren ondergebracht. In het gebouw werd het Bureau Bijzondere Jeugdzorg gehuisvest.

Wooncomplex
Tussen 1956 en 1987 heette het gebouw Huize "De Reeve" dat een Rijksmonument was geworden. Na de verkoop aan een projectontwikkelaar in 1988 startte een fase van renovatie en restauratie door de Stichting Stadsherstel. Er zijn nu zes appartementen gevestigd die in 1995 zijn opgeleverd.

« Terug

Reacties op 'Zorg voor zieken, armen en wezen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.