ChristenUnie: IJsselkogge terug naar Kampen, maar niet tegen elke prijs

maandag 15 juli 2024 18:05

DSC_7115-min (1)

De Koggewerf wordt de locatie voor het IJsselkogge paviljoen

Afgelopen donderdag heeft de raad een besluit genomen over de terugkeer van de IJsselkogge. Dit historische schip, een symbool van ons rijke Hanzeverleden, verdient een plek in onze stad. De ChristenUnie vindt dat deze kogge thuishoort in Kampen. Dit staat ook in ons verkiezingsprogramma, want het is een stukje erfgoed dat ons verbindt met onze voorouders en onze geschiedenis levendig houdt.

Financieel open einde

Echter, als ChristenUnie maken wij ons grote zorgen over de financiële middelen die nodig zijn voor de terugkeer van de kogge. Wij willen de kogge terug in Kampen, maar niet tegen elke prijs. Het voorliggende raadsvoorstel van het college heeft een financieel open einde, wat wij als fractie onaanvaardbaar vinden. Een open eind financieel betekent dat we geen grip hebben op de uiteindelijke kosten, en dat kunnen we als verantwoordelijke bestuurders niet accepteren.

In het voorstel van het college zitten een aantal financiële onzekerheden waardoor we later tegen grote kosten aan kunnen lopen. De kaartverkoop is erg positief ingeschat, de fondsenwerving moet nog beginnen maar maakt al wel een groot deel uit van de dekking van het voorstel, en de bouwkosten zijn erg voorzichtig ingeschat. Het kan een goed idee zijn om de kogge te plaatsen op de Koggewerf, maar ruimte voor slechts 8 parkeerplaatsen ziet de ChristenUnie als een probleem.

Oplossingen

De ChristenUnie ziet graag dat het college eerst al deze knelpunten oplost voordat we een definitief ja zeggen tegen de terugkomst van de Kogge. De wethouder heeft in de raad een aantal toezeggingen gedaan op vragen van de ChristenUnie, maar zekerheid kan hij op dit moment niet geven.

De ChristenUnie heeft daarom een amendement ingediend om de kaders rondom de financiële dekking vast te leggen zodat de risico’s beperkt kunnen worden. Helaas heeft dit amendement het niet gehaald. Desondanks stemde de raad in met het voorstel, met 16 voor en 15 tegen. De ChristenUnie heeft tegen het voorstel gestemd vanwege de financiële onzekerheid. De ChristenUnie vindt dat de Kogge thuishoort in Kampen, maar niet tegen elke prijs.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: IJsselkogge terug naar Kampen, maar niet tegen elke prijs'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.