Een kijkje in de ‘keuken’ van de voedselbank Kampen

11_voedselbank.jpgdinsdag 29 oktober 2019 08:34

Zaterdag 26 oktober jl. was het open huis bij de voedselbank. En omdat het als raadslid altijd interessant is om een kijkje achter de schermen te nemen van de verschillende bedrijven en organisaties in Kampen, was dit een mooie kans om eens langs te gaan.

De voedselbank is een stichting zonder winstoogmerk, die haar werkzaamheden kan uitvoeren met de subsidie van de gemeente en de ontvangen giften en producten. Veel van deze producten komen uit de regio. Steeds meer lokale en regionale ondernemers (van lokale supermarkten tot de ondernemers in de Koekoekspolder) bieden hun overgebleven producten aan aan de voedselbank. Een zeer goede ontwikkeling vindt de ChristenUnie. Want daarmee wordt het begrip ‘samenleving’ concreet handen en voeten gegeven door ondernemers, wordt voedselverspilling tegen gegaan en ook armoede bestreden.

Duidelijkheid over verhuizen
Maar er zijn ook onzekerheden. De voedselbank zit sinds enkele jaren in een pand van de gemeente aan de Erfgenamenstraat in IJsselmuiden. Omdat de gemeente (een deel) van haar onroerend goed wil verkopen, is vanaf het begin aangegeven dat dit een tijdelijke locatie betreft, waarschijnlijk tot eind 2020. Op dit moment wordt bekeken waar de voedselbank zich opnieuw kan vestigen. Een verhuizing brengt de nodige (financiële) onzekerheid en onduidelijkheid met zich mee. Alleen al het verhuizen van de koel- en vriescellen moet volgens strikte regels gebeuren en kost vele duizenden euro’s. Daarnaast moet een nieuw pand volgens de wet- en regelgeving ingericht te worden. De kosten komen in principe voor rekening van de voedselbank zelf. De ChristenUnie is daarom van mening dat er snel duidelijkheid moet komen waar de voedselbank zich definitief kan gaan vestigen.

Financiële steun
De voedselbank geeft aan de nodige steun te kunnen gebruiken. Zij heeft daarom ‘Vrienden voor de voedselbank’ in het leven geroepen, want: ‘als elke inwoner van Kampen € 1,00 per jaar beschikbaar stelt, dan heeft de voedselbank € 50.000,00’. De ChristenUnie is groot voorstander van dergelijke initiatieven om zoveel als mogelijk financieel zelfredzaam te zijn. Ook hebben ze op 6 en 7 december weer een inzamelingsactie bij verschillende supermarkten in Kampen en IJsselmuiden. Een prachtige actie om ‘omzien naar elkaar’ concreet handen en voeten te geven.

MW

« Terug

Reacties op 'Een kijkje in de ‘keuken’ van de voedselbank Kampen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.