Boerenprotesten en lokale bezuinigingen

9331898c7eda99eaab4edc30ccebb94166071282.jpgdinsdag 29 oktober 2019 16:36

Raadspraat Kees Posthumus

Kleine twee weken geleden werd Nederland opnieuw geconfronteerd met protesterende boeren. Daarnaast stonden de laatste weken in de gemeenteraad en in de fractie van de ChristenUnie veel in het teken van de aanstaande bezuinigingen. Twee ogenschijnlijk verschillende zaken, die afgelopen raadsvergadering op een bijzondere manier samen kwamen.

Er diende zich een onverwachtse motie-vreemd aan. De motie had de strekking om als gemeente Kampen achter de boeren te gaan staan. Mooi idee, uiteraard, maar met de nodige verbazing bij de overige fracties én college werd de motie toegelicht door de indiener. Het werd een wat onduidelijk verhaal wat de strekking nu precies was van deze inbreng. De motie kon op geen enkele steun vanuit de raad rekenen. Het leek op een verhaal voor de bühne, en daar bereik je uiteindelijk niet zo heel veel mee.

De fractie van de ChristenUnie had even daarvoor van de wethouder wél een concrete toezegging gekregen: de portefeuillehouder gaat zich op provinciaal niveau hard maken voor steun aan de boeren. De ChristenUnie-fractie, en met haar de ChristenUnie-minister van landbouw (Carola Schouten, overigens zelf een boerendochter), heeft hart voor de boeren.

Wij als ChristenUnie-fractie wenden onze invloed aan waar we maar kunnen. Ook via de landelijke politiek. Zo staat er binnenkort een werkbezoek van onze fractie op het programma naar Den Haag, waar we in gesprek gaan met de landelijke ChristenUnie-fractie en onze bewindspersonen. Dus ook met minister Schouten van landbouw. Daar heb je echt invloed en dan kun je echt proberen iets te betekenen voor de boeren. Niet door zomaar moties in te dienen, maar door echt het gesprek aan te gaan met de minister. Juist voor de boeren.

Met zomaar iets roepen voor de bühne bereik je niet zoveel.

En zo werkt het ook met de lokale bezuinigingen. Juist als partij die ook landelijk actief is, kunnen wij als ChristenUnie onze invloed aanwenden om te proberen extra geld vanuit het Rijk richting de gemeenten te krijgen. Daar maken we ons hard voor. Elke extra Euro immers vanuit Den Haag hoeft lokaal niet meer bezuinigd te worden.

Als ChristenUnie-fractie zijn we zeer begaan met de boeren. En we realiseren ons terdege dat bezuinigen voor burgers pijn doet. Dat moet dan ook heel evenwichtig gebeuren. We waken voor uw belangen en doen dat niet alleen lokaal, maar ook op provinciaal en landelijk niveau. En zo proberen wij, als landelijke partij, op lokaal niveau écht wat te betekenen en te bereiken voor onze boeren en inwoners.

« Terug

Reacties op 'Boerenprotesten en lokale bezuinigingen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.