Algemene Ledenvergadering ChristenUnie

DSC_1438.jpgvrijdag 18 november 2022 13:19

In de Oosterholthoeve kwamen 14 november leden van de ChristenUnie bij elkaar voor de Algemene Ledenvergadering. Uiteenlopende onderwerpen stonden op de agenda.

Herdenking

De avond begon met een herdenking van Gerrinus Klooster, die afgelopen jaar op jonge leeftijd overleed. Hij was een man met grote kennis, was vooral op de achtergrond aanwezig en bezat bijzondere humor. Hij was jarenlang actief en betrokken bij de ChristenUnie.

Water

Een presentatie over ‘water’ werd ingeleid door Harro Pruijssen. Water als symbool van leven, groei en van vergeving. Het belang van water zal in de toekomst groter worden. Door droogte hebben we funderingsschade, opbrengstderving in de landbouw, bodemdaling, te weinig koelwater voor energiecentrales en scheepvaart. Een teveel aan water geeft rampen zoals in 1953, in Limburg en omstreken in 2020 of bijna-rampen zoals in 1993 en 1995 in het rivierengebied. Wereldwijd zien we nu Pakistan, waar een gebied van 6 keer zo groot als Nederland onder water staat met 33 miljoen getroffen mensen. De grondwaterkwaliteit gaat hard achteruit. De komende jaren moeten politieke keuzes gemaakt worden voor onze kustlijn: wel of niet handhaven. Kunnen onze rivieren en dus ook de IJssel vrij blijven lozen als de zeespiegel stijgt. Er zijn toekomstscenario’s voor Nederland in ontwikkeling die ook gevolgen kunnen hebben voor Kampen en onze keuzen voor bv. Woningbouw en kades. Als rentmeester hebben we de aarde in beheer op een manier die moet weerspiegelen hoe waardevol God de schepping zelf vindt. De ChristenUnie doet volgend jaar mee met de Waterschapsverkiezingen. Bij het waterschap gaat het om de waterveiligheid, voldoende (drink)water, schoon water en het zuiveren van afvalwater. Deze taken worden steeds ingewikkelder. In het verleden zijn keuzen gemaakt rond Kampen (Balgstuw, Reevediep) en in de toekomst zullen meer keuzen van ons worden gevraagd.

Oekraïners

Marleen Kragt en Natasja Demchuk uit Oekraïne vertellen over de opvang van Oekraïners in de gemeente Kampen. Marleen is namens de kerk De Hoeksteen vanaf het begin betrokken bij de vlucht en de opvang van een aantal mensen uit Oekraïne. Voor de oorlog was er al contact tussen De Hoeksteen en de kerk in Novograd. Toen een aantal jongeren moest vluchten, besloten de gezamenlijke kerken in IJsselmuiden om hulp en opvang aan te bieden. De pastorie van de Rooms Katholieke kerk in IJsselmuiden werd opvangplek. In totaal zijn er 62 personen die opgevangen worden in de pastorie of elders in de gemeente.

Natasja voelt dat ze echt onderdeel is van de Hoeksteen, de samenwerking is goed. Deze opvang is niet alleen goed voor de Oekraïners, maar ook voor de mensen hier. De Hoeksteen en kerken denken na over lange termijn, bijv. taallessen. Dit omdat een aantal Oekraïners hier een tijd zal blijven, misschien wel enkele jaren. De scholen in onze gemeente hebben een programma voor Oekraïense kinderen en jongeren. Ook jongeren die te oud zijn voor de middelbare school, krijgen nu bij de Pieter Zandt taallessen aangeboden. Zo kunnen ze hopelijk volgend schooljaar met een vervolgstudie beginnen.

Zie https://nos.nl/nieuwsuur/video/2446977-kerken-in-kampen-vangen-vluchtelingen-op voor een reportage op Nieuwsuur over onder andere Marleen en Natasja.

Kogge en keuzes

We stemden over een aantal bestuurswisselingen waaronder een nieuwe voorzitter Ad van der Maarel die Hilco van der Wal opvolgt. Jenneke Nieuwenhuis blijft in het bestuur en Jeanine Kuiperij komt het bestuur versterken. Jesse van Dam is bezig met het opzetten van een jongerenafdeling.

Tijdens de rondvraag komt de terugkeer van de kogge ter sprake. Waar moet deze komen? De voorkeur van de ChristenUnie is de locatie bij het station. Het is onzeker of de kogge in dat gebouw past. Een tweede optie is de koggewerf. Er moet binnenkort een besluit genomen worden.

« Terug

Reacties op 'Algemene Ledenvergadering ChristenUnie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.