Op de Agritechnica in Hannover

zaterdag 10 december 2011 15:53

Onlangs werd in Hannover de Agritechnika gehouden. Standhouders vanuit heel Europa waren naar Hannover gekomen om hun laatste ontwikkelingen op het gebied van landbouw te tonen. Zelf ben ik ook een dag naartoe geweest.

Ik vind het belangrijk om op de hoogte te blijven vanwat er speelt in de agrarische sector. Opvallend was deze keer dat je de trends op de beurs kon onderverdelen in drie richtingen.

Grote machines voor de grootschalige bedrijven in Oost-Europa en Frankrijk.

Machines die vooral gericht zijn op de kleinschalige bedrijven, hier wordt vooral ingezet op behoud van landschap.

En ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Hiervoor was ruim een derde van het beurscomplex ingericht met stands voor windenergie, zonne-energie en het opwekken van energie door middel van mestverwerking.

Je ziet dan dat Nederland achterop begint te raken als het gaat om deze laatste ontwikkelingen. Ik heb mij laten vertellen dat dit vooral komt omdat de overheid in Nederland onvoldoende support geeft aan deze vormen van duurzaamheid. Vooral de prijs die agrariërs kunnen krijgen voor geleverde stroom is te laag, omdat de overheid ook een graantje mee wil pikken van de energie belasting en deze gewoon in stand houdt op deze vormen van energie.

Groene energie opgewekt op een bedrijf kan alleen uit wanneer je deze zelf gebruikt. Maar vaak zijn dan de investeringen in installaties te hoog om deze rendabel te maken. Een ander punt waarom het opwekken van duurzame energie op de landbouwbedrijven in Nederland niet van de grond wil komen is dat agrariërs nogal tegengewerkt worden bij het verstrekken van vergunningen. In veel plaatsen wordt deze vorm van opwekken van energie als niet passend in het landschap beschouwd.

Ik denk dat er snel een kentering zal moeten komen in de hiervoor genoemde ontwikkelingen willen we niet helemaal achterop raken. De overheid flink zou moeten stimuleren om deze nieuwe technieken beschikbaar te krijgen voor de Nederlandse landbouwbedrijven en zo de achterstand die we al hebben weg te werken!

« Terug