ChristenUnie wil winkelcriminaliteit bestrijden

maandag 03 maart 2014 23:15

De ChristenUnie deelde zaterdag 1 maart een pamflet met zeven speerpunten voor de bestrijding van winkelcriminaliteit uit in de gemeente Kampen.

Aanleiding is de moeilijke positie van (kleine) winkeliers door de economische crisis. “Helaas neemt in tijden van crisis de criminaliteit toe”, aldus Johan Witteveen, kandidaat raadslid en Gerrit Jan Veldhoen, lijsttrekker, van de ChristenUnie. Winkeliers worden geconfronteerd met brute overvallen en diefstallen. En dat in een tijd waarin het al moeilijk genoeg is om het hoofd boven water te houden. Wanneer winkels verdwijnen staat het inkomen van gezinnen en de leefbaarheid op het spel. Dat laten we niet gebeuren. Daarom hebben we zeven speerpunten geformuleerd.”

Eerlijk ondernemen
Wanneer winkels verdwijnen staat het inkomen van veel gezinnen onder druk. De Detailhandel is één namelijk van de grootste werkgevers in Nederland. Daarnaast zijn winkels belangrijk voor de leefbaarheid van buurten, wijken, dorpen en binnensteden. Als een winkelgebied leegstand heeft, gaat de omringende buurt snel achteruit. “De ChristenUnie gaat voor ‘Eerlijk ondernemen’. Ondernemers zijn de ruggegraat van de economie. Hard werken mag beloond worden. Eigenaar Joosten van C1000 in IJsselmuiden geeft aan dat ca. 0,8% van zijn omzet niet wordt afgerekend. “Ondanks dat ik zo’n 30 camera’s in mijn winkel heb hangen”. Mensen behoren met eerlijk werk een eerlijke boterham te verdienen. Dat betekent dat criminaliteit bestreden moet worden zodat gezinnen normaal rond kunnen komen en in een veilige buurt kunnen wonen”, aldus Johan Witteveen.

Zeven speerpunten
Om de winkelcriminaliteit te bestrijden heeft de ChristenUnie zeven speerpunten voor de gemeente op papier gezet:

1. Keurmerk Veilig Ondernemen
2. Burgernet meer inzetten
3. Jattassen en jatjassen verbieden
4. Investeren in jongeren
5. Gemeente is flexibel in veiligheidsmaatregelen
6. Gemeente zet Adviseurs Overvalpreventie in
7. Voorkom overvallen in de donkere dagen

Gevolgen
Volgens Detailhandel Nederland bedraagt de omzet van de detailhandel jaarlijks circa € 81 miljard. Uit het verleden is gebleken dat ten tijde van economische crisis de criminaliteit toeneemt. De financiële schade als gevolg van criminaliteit is opgelopen tot 1,4 miljard euro per jaar. Het leed dat veroorzaakt wordt door geweld is niet in cijfers uit te drukken. In de Nederlandse detailhandel bieden 110.000 ondernemers werk aan 650.000 medewerkers. Hiermee is de detailhandel één van de grootste werkgevers in Nederland. Sluiting van winkels heeft dan ook direct gevolgen voor het inkomen van gezinnen. Daarnaast zijn winkels belangrijk voor de leefbaarheid van buurten, wijken, dorpen en binnensteden. Als een winkelgebied leegstand heeft, gaat de omringende buurt snel achteruit.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil winkelcriminaliteit bestrijden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.