Bijdrage ChristenUnie Jaarplan 2016 Kampereiland

Kampereiland%20plaatsnaambord%20[640x480]woensdag 27 januari 2016 07:08

Jaarplan 2016 Kampereiland.
Vz,
Voor ons ligt een raadsvoorstel om kennis te nemen van het Jaarplan 2016 van het Kampereiland.

Goede zaak dat invulling gegeven wordt aan de uitkomsten van de evaluatie betreffende het beheer van het Kampereiland in 2012. Ik mocht zelf een bijdrage leveren aan die evaluatie als lid van de begeleidende raadswerkgroep en dan is het mooi dat je resultaten ziet.
Aan de behoefte aan een effectiever en slagvaardiger ingerichte directie wordt invulling gegeven door de invoering van jaarplannen met begroting. Daardoor kan de Raad van Commissarissen beter zijn werk doen maar het geeft ook de aandeelhouder, raad en college meer inzicht op de bedrijfsvoering en op de wijze waarop omgegaan wordt met het ‘erfgoed van de vaderen’.
Kentallen: 
- in eigendom in 1363
- 4700 ha waarvan 4200 in agrarisch gebruik
- in 2013 zijn er 106 pachters met een gem bedrijfsgrootte van 35,5 ha
- 104 veeteeltbedrijven en 2 akkerbouwbedrijven
- onderdeel van Nationaal Landschap IJsseldelta, samen met polder Mastenbroek
- 2 Natura 2000 gebieden zijn aangrenzend (Ketelmeer/Vossemeer Zwarte Meer)

Het geeft ook inzicht in de verwachte financiële resultaten. In 2016 wordt een netto resultaat verwacht van M€ 2,4. Dat is zelfs zo’n € 350.000 hoger dan bij het opstellen van de begroting 2016 verwacht. Dat is een opsteker om onze algemene reserve te kunnen verhogen.
Het jaarplan geeft ook een aantal stevige uitdagingen aan, zaken die je in een jaar ook niet gaat oplossen, je kunt wel beleid ontwikkelen, een aanzet plegen.
Wil je zaken als:
- voldoende rendement (tbv inkomen, vermogensontwikkeling, investeringsruimte);
- schaalvergroting;
- landschappelijke kwaliteit
duurzaam en structureel op peil brengen om te komen tot een Levensvatbare Landbouw moet je wellicht aanzienlijke investeringen te doen die op dat moment de financiële resultaten voor de gemeente Kampen negatief kunnen beïnvloeden.
Ik heb ook nog een zorg. Bij het lezen van het jaarplan zie ik dat de pachtprijs met 13% wordt verhoogd. Is er voldoende aandacht voor de consequenties daarvan in relatie tot de perspectieven die in hetzelfde plan worden geschetst en kijk in dat kader ook eens naar het rapport van Ron Methorst van de Christelijk Agrarische Hogeschool te Dronten over de “Economie Melkveehouderij Kampereiland e.o. 2013”.
Ik heb wel een beeld hoe die hogere pachtprijs tot stand gekomen is maar voor een aantal pachters zal de verhoogde pacht de nodige hoofdbrekens opleveren.
Ik verzoek de portefeuillehouder er bij de Stadserven op aan te dringen dat bij problemen de menselijke maat gehanteerd wordt en naar oplossingen gezocht. In de jaren 30 van de vorige eeuw gebeurde het dat men met de pet rondging om geld op te halen voor een collega die de pacht niet meer kon betalen. Die situatie moeten we niet willen.
Vragen aan de portefeuillehouder:
- u bent ongetwijfeld bekend met de uitdagingen die er liggen zoals beschreven in het jaarplan 2016. Hoe kijkt u als portefeuillehouder van het Kampereiland maar ook van financiën aan tegen deze problematiek;
- bent u als vertegenwoordiger van de aandeelhouder bereid om ruimte te geven aan investeringen in gebieds- en structuurverbetering ook al gaat dat tijdelijk ten koste van het rendement van De Stadserven en dat onder het mom van ‘de cost gaat voor de baet’;
- is het verstandig om nu al structureel de gemelde € 172.500 in te boeken;
Ten laatste nog het volgende:
Het rentmeesters kantoor Noorderstate heeft sinds 01-jan-2003 het beheer over het Kampereiland. De einddatum van de oorspronkelijke beheeropdracht van het rentmeesters kantoor Noorderstate liep op 31-dec 2012 af. Ondertussen is de einddatum al 7x verlengd, momenteel tot 01-jul-2016. In dit kader wil ik ook opmerken dat de kosten van verlengingen naar verhouding meestal hoger zijn dan die van een langlopend contract.
Er zijn allerlei min of meer logische verklaringen dat de aanbesteding en gunning van een nw rentmeesters contract nog steeds niet rond is.
Gezien de uitdagingen die er liggen, ik heb ze al geschetst, vind ik dit een ongewenste situatie.
De uitdagingen moeten snel en slagvaardig worden opgepakt en dan heb je een rentmeester nodig die visie kan ontwikkelen en uitvoeren. Contracten die steeds met een half jaar verlengd worden helpen daar niet bij.
Voor alle duidelijkheid: het volgende rentmeester mag van mij opnieuw Noorderstate zijn, de kritische noten uit de evaluatie in 2012 zijn prima opgepakt en ik heb meer dan een indruk dat de medewerkers van het rentmeesters kantoor zich ten volle inzetten in het belang van het Kampereiland en een goede relatie hebben opgebouwd met pachters en het gebied.
Vragen aan de portefeuillehouder:
- bent u met mij van mening dat het steeds moeten verlengen van de beheersovereenkomst een ongewenste zaak is;
- verwacht u dat dit de laatste verlenging is;
- zo niet: wilt u erbij de RvC van De Stadserven op aandringen dat volledige inzet gepleegd wordt om in ieder geval per 01-jan-2017 een nw contract te hebben afgesloten zodat er weer een langdurige inzet gepleegd kan worden in het belang van alle betrokkenen.

« Terug

Reacties op 'Bijdrage ChristenUnie Jaarplan 2016 Kampereiland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.